Ge dig själv högre lön med utdelningar

Efter den senaste tidens börsturbulens där exempelvis HCP som jag köpte i början på januari (kommer återkomma till det bolaget senare troligen) har dippat dryga 30% så gäller det att ånyo leva efter sina uppsatta investeringskriterier.

Jag har under lång tid sparat dels halvdåligt och dels i halvdåliga bolag vilket gjort att utvecklingen gått halvdåligt. För några år sedan styrde jag om portföljen till mer utdelande och stabila aktier (även om det som synes inte är utan undantag från den regeln).

En aktie definieras enligt Wikipedia på följande sätt;

”En aktie är en andel i ett aktiebolag, som motsvarar en kapitalinsats från ägaren, och som bildar bolagets aktiekapital. En aktie är i grunden en rätt till bolagets tillgångar och resultat sedan bolagets fordringsägare fått sitt.”

Du får alltså del av vinsten som aktieägare och här har vi det helt fantastiska i att äga aktier. Du höjer din lön genom att passivt investera i aktier som delar ut vinsten till dig. Att spara ihop 100000 kronor kan i stort sett alla med fast arbete göra. Investerar du dem tex i Investor så får du en utdelning på ca 3800 SEK till våren. Slår man ut det på 12 månader blir det en löneförhöjning på 316 SEK i månaden. Att höja lönen med 316 SEK netto skulle kräva en hel del pengar från arbetsgivaren om du är över gränsen för statlig skatt om du skall höja lönen på det ”vanliga” sättet. Vidare så tickar det här på så länge du äger aktien och återinvesterar du pengarna (vilket man såklart skall göra) så växer det ännu mer. Pengarna arbetar för dig. Det går långsamt i början men med ränta på ränta effekten går det snabbare och snabbare. Det är något som jag sett de senaste två åren och kommer troligen se det än mer i år i min portfölj.

Förra året (jag räknar inköpen i jan som tillhörande förra året 🙂 ) köpte jag aktier för cirka 190000 kronor (utdelningarna stod för en rätt stor del utav de köpen, nästan en tredjedel utav köpesumman). Dessa aktier kommer ge mig ca 8000 SEK i utdelning i år. Det är en rätt bra lönehöjning vågar jag påstå. Och ju längre jag jobbar på det här sättet desto mer effekt får jag.

Ett problem är dock att jag är medelålders och inte har så mycket tid på mig att spara kontra en 20-åring. Hade jag börjat spara så som jag gör nu när jag pluggade på högskolan skulle min situation se helt klart annourlunda ut nu än vad den gör. Troligen hade jag kunnat pensionera mig redan med en bra utdelningssumma automatiskt intickandes på kontot varje år. Vad är då min läxa? Ingen alls förutom att jag försöker göra rätt from nu istället. Dock hoppas jag kunna inspirera en och annan yngre sparare att det är aldrig försent att börja. Det är som det något uttjatade kinesiska talessättet; Bästa tiden att plantera ett träd är för 30 år sedan, näst bästa är nu. Och det är så man skall se på det hela. Inte se bakåt i tiden och ångra alla fel man gjort investeringsmässigt (jag vägrar göra det) utan hellre se framåt. Tiden talar för dig.

Ser vi på min erhållna utdelning under 2015 så motsvarar det en höjning utav månadslönen på ca 4750 SEK Netto. Skulle du erhålla det i lönekuveret skulle du få jobba hårt med din chef under löneförhandlingen. Och snöbollen rullar vidare, lönekuverten gör inte alltid det.

Slutligen så gäller det att fotsätta jobba enligt samma princip under en turbulent börs där många fina köplägen uppstår och när du får in pengar för köp (från sparande och/eller utdelningar) så kan du köpa fint utdelande aktier billigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s