Sparande

”Svensken sparar i genomsnitt ca 9 300 kr per år, vilket motsvarar 775 kr i månaden.”

Följande citat har jag hittat i en äldre SBAB bankrapport som du kan ladda ned och kika i (pdf).

I rapporten finner vi många intressanta slutsatser (mina kommentarer efter fetstilade citaten);

 • ”Halva svenska folket tycker att de inte sparar tillräckligt, 45 procent av männen och 56 procent av kvinnorna” (frågan är vad man har för plan att förändra det?)

 • ”Nästan fyra av tio har också dåligt samvete för sitt alltför låga sparande, kvinnorna har det i högre utsträckning (32 procent) än männen (26 procent).” (se ovan)
 • ”94 procent av svenska folket tycker att det är mycket eller ganska viktigt att spara” (överraskande hög siffra, kan bero på ledande fråga?)
 • ”Betydligt fler män än kvinnor anser att de sparar tillräckligt” (har män generellt ekonomisk hybris? De sparar inte så mycket bättre än kvinnorna gissningsvis)

Det här är en fråga jag har funderat länge på. Varför sparar vi så dåligt? Är det för att vi skall vara beroende av staten? Att vi hela tiden litar på samhällets förmåga att ta hand om oss när vi behöver det?

Vidare är jag helt övertygad om att skolan till mycket stor del är ansvarig för det dåliga långsiktiga sparandet. Jag har inget minne alls utav att jag fick lära mig hur man sparar långsiktigt i grundskolan. Det kom jag på själv trots att min höga utbildning (nåja) aldrig hade givit mig den ekonomiska grunden. Det vore faktiskt bra om man fick lära sig i grundskolan hur långsiktiga investeringar fungerar. Många har nog svårt att förstå ränta på ränta-effekten om man inte visar det på en väldigt grundläggande nivå. Det tog ett bra tag själv innan poletten trillade ned hos mig. 🙂

Hur ser ni andra på den här frågan? Hur sparar era familj/släktingar/vänner? På ett bra sätt eller på ett mindre bra sätt?

 

3 thoughts on “Sparande

 1. EnklareKapital

  Är det något ämne som är viktigt och borde finnas så är det privatekonomi. Räcker med att se på lyxfällan :/ samt att jante-lagen/svenska avundsjukan gör det svårt att prata öppet om.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. miljonjakten.blogspot.se

  Intressant 🙂 Önskar att det var mer accepterat att prata om pengar och sparande öppet, tyvärr är det svårt att göra, även med sina närmsta..

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s