Årsrapport 2016

2016.jpg

År 2016 är över och vi har rasslat in en bit på 2017. Jag tänkte titta lite på hur min portfölj har gått och lite på hur mitt sparande har gått. Det var ett fantastiskt år eftersom vår lille knodd MR L. föddes 2016-12-06. Världen är helt upp och ned men det är fantastiskt roligt. Jag kan inte säga att jag gillar mycket av bidragssystemen i Sverige men föräldraledigheten man får är inte dålig. Jag har funderingar på att använda pengamaskinens utdelning om nåt år eller tre i kombination med föräldrapenningen för lite längre ledighet med MR L. Han kommer såklart vilja att pappa sitter med honom i knät en hel del. 🙂

Tittar vi på mina portföljer har året gått helt ok. Värdeökningen är 18,18% enligt Avanzas beräkningar. Observera nu att IBM, Enea och sorgebarnet Ericsson (som gått ned över 35% förra året) ligger på andra konton. Utvecklingen ser således tyvärr lite bättre ut än den verkligen är på grund av detta. Jag orkar dock inte räkna ut exakt hur avkastningen är men en eller två procentenheter lägre gissningsvis.

Hur som helst, här kommer en graf som jämför min utveckling kontra SIX30 Return Index:

utveckling1

Som synes har den starka dollarkursen gjort att jag slagit SIX30 Return indexet med nära på tio procentenheter. Det är det indexet jag främst vill jämföra med och det har som synes gått riktigt riktigt bra. Börsen är dock dyr och det är svårare och svårare att hitta köpvärda aktier.

Jämför jag med DJ World Index ser det ännu bättre ut;

utveckling2

Jag har ingen graf som jämför med S&P 500. Men S&P 500 gick upp 11,96% för helåret 2016 och jag lyckades ligga över det indexet med. Inte illa faktiskt, och således kommer jag ligga 23% under alla index för helåret 2017 när jag rapporterar i slutet. 🙂

I övrigt var mitt viktigaste mål för 2016 att nå över 70 000 kronor i erhållna utdelningar och jag nådde precis över det målet i december. Det var tufft men det gick och jag blev jätteglad när det hände. Totalt ökade jag från 57 634 kronor (för 2015) till 71 691 kronor (diverse skatter inte inräknade). Det är en ökning på 24,39%. En rejäl höjning och forsätter det i den här takten kan jag pensionera mig inom några år.

Ett annat mål (dock inte särskilt dokumenterat på bloggen) var att jämna ut kassaflödet vad gäller utdelningarna. Jag har hela tiden haft april och maj som tunga utdelningsmånader (och de kommer de vara framöver med) men ett flertal inköp av amerikanska aktier och REITs gör att alla månader har betalat mig minst 1 500 kronor i utdelning. Målet är även för 2017 att se till att det kommer in mer pengar i alla månader genom att hitta bra aktier/reits som delar ut flera gånger per år.

Andra bloggare gör lite olika vad gäller det här. Chansar mest exempelvis dunkar in majoriteten av sina utdelningar i mars, april och maj. Krösus Sork gör det hela på lite annat sätt och har fler aktier/reits som delar ut varje månad och ett jämnare flöde av utdelningar. Egentligen spelar det ingen roll när utdelningarna kommer (man skall ju ändå köpa de bästa aktierna) men jag gillar när det plingar till i utdelningsboxen på mina konton.

Båda dessa bloggare är för övrigt några jag följer med stort intresse. Fantastiska nivåer på utdelningarna och de innehar portföljer som är mycket större än min. Starka inspirationskällor minst sagt!

Jag är ingen bloggare som kontinuerligt redovisar min sparkvot varje månad men när jag kikar på Avanza så har jag totalt under året satt in knappt 180 000 kronor (179 500 för att vara exakt). Jag blev rätt överraskad själv att jag kunde spara så mycket även fast vi har haft en hel del inköp sista kvartalet åt knodden (babyskydd, barnvagn, säng osv osv). Förhoppningsvis kan jag spara på hårt under 2017 med. Jag kommer inte ha något officiellt mål utan det är mer att jag hela tiden gör rätt beslut i det vardagliga livet. Sluta köp skit och spara istället.

Det var nog allt jag hade att säga för tillfället. Skriv gärna i kommentatorsfältet hur det har gått för er och jag hoppas att ni alla får massor utav utdelningspengar under 2017!

Annons

2 tankar på “Årsrapport 2016

 1. Utlandsutdelaren

  Matematiskt spelar det roll, allt annat lika, när utdelningarna kommer in. Om du har ett jämt flöde av utdelningar som återinvesteras i aktier som snart delas ut får du en marginell ökning i utdelningen på kanske 0,1 procent eller så. Thelenius har skrivit bra om det på sin blogg.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Dividendbomber Inläggets författare

   Helt riktigt, det är små små nivåer. Jag anser dock att det är mest psykologiskt. 🙂 Det känns bättre även om hjärnan längst in såklart fattar att inte gör någon större skillnad. 🙂

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s