Köper Taiwan SemiCond & EPR

Tsmc.png

Fortsätter inköpen med att lägga till Taiwan Semiconductor Manufacturing Company och EPR i portföljen.

TSMC (med världens fulaste logga för övrigt) är ett bolag jag kikat på under närapå två år utan att fått tummen ur. Dumt, mycket dumt!

TSMC är en av världens största oberoende tillverkare av integrerade kretsar och de leverar tonvis av prylar till mobilindustrin. De bostas även för tillfället av kryptohysterin eftersom de tillverkar kretsar som används vid mining. Den bosten kan dock försvinna när som helst.

Sammantaget är bolaget solitt med en mycket hög (13,46%) genomsnittlig intäktstillväxt för de föregående fem åren. TSMC har inte haft under tvåsiffrig tillväxt under något av de senaste fem åren utom 2017 där tillväxten endast var 3,11%. För 2018 förväntar sig de flesta analytiker jag läst att TSMC kommer öka sina intäkter med cirkus 11% till knappa 37 miljarder dollar och nästa år en tillväxt på cirkus 8,5% till knappa 40 miljarder dollar. Sådan tillväxt gillar jag även om direktavkastningen är för låg för mina investeringskriterier.

De har haft en helt ok utveckling på sistone på börsen och aktiekursen är tyvärr lite högt upptrissad. Utdelningen är inte hög (direktavkastningen är väl cirkus 3%) men utdelningen har höjts kraftigt varje år (cirkus 20%  på sistone. Utdelningsandelen är inte hög heller (36,8%) så det finns utrymme att höja framöver. De delar ut i juli vilket är en svag utdelningsmånad för mig så det är grädde på moset.

Jag köpte igår in 30 stycken Taiwan Semicond Mfg Co för totalt 11 158 kronor. Inköpet kommer höja den årliga utdelningsintäkten med cirkus 340 kronor. Jag vill utöka mer i TSMC framöver.

Igår köpte jag även in 40 stycken EPR Properties för 18 638 bagis. Jag har velat utöka månadsutdelande aktier och letat efter aktier som också har en ok utdelningstillväxt. EPR är månadsutdelande och har historiskt sett höjt utdelningen med ca 7% årsvis de sista åren. Direktavkastningen är höga 6,23% för tillfället så jag tar in en liten stek av detta bolag. Petrusko har dem i portföljen och jag får även tacka användare M som tipsade om det när jag frågade om månadsutdelande aktier för ett tag sen i bloggen.

Inköpet kommer generera en årlig utdelningshöjning på cirka 1 161 kronor.

I övrigt glömde jag tillägga att jag hade köpt in 30 stycken till AT&T i förrgår till totala priset 8 907 kronor. Inte så mycket att säga om de förutom att de kommer höja den årliga utdelningen med cirka 449 kronor.

Utdelningsbombandet fortsätter!

Som vanligt så kommer utvecklingen för alla aktier jag köper gå åt helvete så lita aldrig på mig! 🙂

Portföljen är uppdaterad!

Annonser

2 tankar om “Köper Taiwan SemiCond & EPR

  1. Krösus Sork

    TSMC har jag i min bevakningslista. Den har dykt upp när jag har screenat efter aktier. Känns som ett vettigt köp, lågt framåtblickande P/E jämfört med amerikanska techbolag och i princip helt skuldfria. Kan bli att jag också köper in dom.

    Liked by 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s