Mentala sparmål

sparmal.png

Efter att hållt på och utdelningsbombat under ett antal år så är det rätt intressant att se på vad jag sätter upp för monetära mål i huvudet under sparresans gång. Från början var det mest att skrapa ihop en målsumma som gällde (en mille vore fantastiskt) men efter ett tag blev totala utdelningssumman mer och mer intressant.

Vissa driftiga bloggare gör extrema kalkyler på kommande utdelningar som skall trilla in i depån. Jag gör det inte och anledningen är att jag hela tiden huvudräknar med siffror under resans gång.

Som ett exempel är att jag förra året nådde 49 094 bagis i erhållna utdelningar jan-maj. Det visste jag om mentalt innan att jag inte skulle nå över 50 papp när jag har huvudräknat ihop kommande utdelningar. Naturligtvis surt att inte nå över 50 papp men detta året har jag ett benhårt mål att nå över 60 papp i erhållna utdelningar jan-maj. Kommer jag nå dit? Det kommer bli på håret men jag tror faktiskt det när jag leker med huvudräkning i skallen. Det är mentalt uppfriskande att räkna med alla dessa siffror och försöka få huvudräkningen att gå ihop istället för att göra detaljerade excelark med exakta siffror. Helt enkelt som någon form av ekonomisk mental Suduko eller nåt liknande. Mentalt uppfriskande och jag blir en djävel på huvudräkning under tiden.

Samma gäller årets utdelningsmål. Jag skall nå över 110 papp totalt i erhållen utdelning och när jag huvudräknar kommer det bli extremt tajt att nå målet när året är slut, men den mentala medvetenheten blir otroligt stark när jag hela tiden har det långsiktiga målet framför mig.

Vad vill jag då ha sagt med det här? Jo, ett flertal damer och herrar på Twitter pratar om kortsiktiga och långsiktiga mål och jag vill verkligen att fler arbetar med målinriktning. Jag har kortsiktiga mål (denna månad skall jag spara x antal bagis), lite mer långsiktiga mål (alla månader detta år skall nå 5 papp i utdelning minst) och än mer långsiktiga mål (nå 110 papp i utdelningar totalt i år, nå över 400 papp i utdelningar om några år). De små målen är små små morötter som i sin tur får de större målen att infria sig allt efterhand. Många faller nog på att det är för tufft att sätta för hårda långsiktiga mål.

Ett exempel (ber om ursäkt Lärarinnan att jag tar ett inlägg från dig som exempel);

segt.PNG

Här har vi ett rätt bra exempel på det som jag hade problem med förut. Jag satte för tuffa långsiktiga mål utan (Sorry igen, jag vet inte om du har det Lärarinnan. Du får rätta om jag har fel) att ha små fina morotsmål på vägen. Har man inte det tyckte jag att det blev segt och helt klart oinspirerande på vägen. När man sätter små delmål blir resan helt klart mycket mer fantastisk eftersom alla bäckar små blir en ocean till slut. När man mentalt landar i det tänkandet går allt så mycket lättare och det blir lättare.

Samma sak gäller roliga saker, jag har de sista åren mer och mer lagt lite pengar i en rolighetsburk för resor (den är inte med i portföljen på bloggen) och numera har jag även en till rolighetspott (finns i porföljen) där jag sparar till nåt kul (sportbil? fet resa? whisky? fan vet vad?). Alla slantar in där blir bra för sinnet eftersom jag vet att jag kan göra nåt kul med slantarna om ett tag.

Hur tänker ni andra på målsättning? Har ni kraschat på vägen? Hur är era kortsiktiga mål kontra era långsiktiga mål med sparandet? Hur håller ni det mentala på topp?

Annonser

6 tankar om “Mentala sparmål

 1. Olle

  Jag omsätter pengarna till riktiga utgifter för att få perspektiv på utdelningarna. I huvudet, alltså.
  Tex en fri dosa snus i månaden. Ett biobesök I månaden. Eller att bankens årsavgift betalas av utdelningen jag får från aktierna jag har hos dem.
  Kanske inte så mycket mål, men det ger mig ett kvitto att det går framåt. De små stegen som jag kan blicka tillbaka på.
  Just nu är jag på en dosa snus.

  Liked by 1 person

  Svara
 2. Kowalski

  Jag gör lite som Olle ovan och matchar utdelningarna mot utgifter. Som nu i april, till exempel, bör utdelningarna (lite beroende på valutaförändringar) precis matcha mitt boendes månadsavgift för första gången, vilket känns riktigt kul. Vad gäller den mentala biten har det varit både toppar och dalar, där jag under vissa perioder blivit alldeles för otålig och tagit dåliga beslut med blandade resultat. Det är dock ingen idé att hänga läpp över det och på senare tid har jag hittat tillbaka till det mer renodlade utdelningstänket, vilket känns fint.

  Vad gäller detaljerade kalkylblad är jag definitivt skyldig till det! Förutom att det ger en bra överblick använder jag det också till att göra prognoser/önskelistor som automatiskt beräknar hur stor utdelningen skulle bli, vad si och så många aktier skulle kosta att köpa och så vidare. Spenderar nog på tok för mycket tid med mina kalkylark, egentligen, men tycker samtidigt det är väldigt roligt… så det är som det är 🙂

  Liked by 1 person

  Svara
  1. Dividendbomber Inläggets författare

   Det är såklart inte fel att ha detaljerade ark om kommande saker. Men jag ser det lite som en kul sport för hjärnan att INTE göra det. Men jag har full förståelse för de som gör det. Är det kul så skall man såklart göra det. 🙂

   Vad gäller målen och toppar och dalar känner jag igen mig. Vissa månader täcker jag allt, andra täcker jag inte boendekostnaden men jag kan omsätta utdelningarna mot mina privata utgifter rätt lätt vilket också hjälper till mentalt. 🙂

   Lycka till framöver!

   Gilla

   Svara
 3. Griphook Invest

  Jag har en ungefärlig prognos för utdelningarna varje månad under innevarande år, och då är det ju spännande varje månad. Och årligen så vill jag se att portföljens utdelningar slår min prognos för helåret. På ännu längre sikt har jag inga skarpa mål utöver att räkna antal multipler av 12 000 kr per år och antal jämna 100 000 kr i ackumulerad utdelning.

  För att konkretisera utdelningarna så borde jag kanske även räkna med någon lyxprodukt, t.ex. antal magnumflaskor Bollinger (cirka 1000 kr). Det blir ju lite roligt om jag tänker att jag siktar på 42 flaskor detta år och minst 56 nästa. Ett mer långsiktigt mål skulle kunna vara att utdelningarna täcker Churchills intag av champagne. Tror det var en halvliter Pol Roger om dagen vilket skulle kosta cirka 283 kr om dagen och det innebär ungefär 100 000 kr per år!

  Av någon märklig anledning så tycker jag att det känns dystert att räkna på att täcka mina fasta utgifter, så jag ska nog bara räkna på champagne.

  MVH /GI

  Liked by 1 person

  Svara
  1. Dividendbomber Inläggets författare

   Bra inlägg!

   Fantastiskt att koppla utdelningarnas värde till Churchills intag utav champagne. Jag tror jag klarar av hans årliga förbrukning från och med nu. Blir till att storshoppa Pol Roger framöver! 😉

   Att räkna ”antal multipler av 12 000 kr per år och antal jämna 100 000 kr i ackumulerad utdelning.” är lite sånt som jag gör i skallen men inte med några ark som sagt. Men känner igen samma sak. Varje 100 papp är gigantiska mål (hoppas nå över första 100 papp i år) så det är verkligen ett konkret rejält mål.

   Målet är även här att krossa det årliga utdelningsmålet varje år. Men i år (skall nå 110 papp) blir det nog stentufft men jag kaaanske klarar det, återstår att se senare på året. 🙂

   Når jag 110 papp så blir det många flaskor till vinkällaren 😀

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s