Depåaktiernas prioritet

eurocash.jpg

Har funderat lite över strukturen i min portfölj och har en del intressanta funderingar som jag kanske bör jobba på framöver.

Vissa aktier bör jag vikta upp eftersom de är stabila och har delat ut i många år i ur och skur. De kanske inte har den häftigaste utdelningstillväxten men man vet verkligen vad man får kontinuerligt. Exempel på dessa bolag är Pepsico, JNJ, Investor och Industrivärden. Dessa bolag bör ha en större vikt i portföljen än de andra och jag tänker mig att det inte vore fel att få upp Investorinnehavet till kanske en kvarts miljon långsiktigt. Samma med de andra aktierna jag räknade upp.

Jag tänker mig kanske tre nivåer av aktier i portföljen.

 • Stora innehav. Vill kanske nå 250-300000 i alla dessa innehav. Jag vill gärna ha minst två som delar ut varje månad och följande aktier skulle kanske kunna passa för det här kriteriet:
 1. Investor
 2. Industrivärden
 3. 3M
 4. JNJ
 5. Pepsico
 6. Sampo
 7. Lazard
 8. AT&T
 9. Pfizer
 10. Nolato
 11. Svolder
 12. Realty income (kanske)
 13. Northwest Healthcare Properties REIT (kanske)

 

 • Medelstora innehav. Vill ha ett gäng bolag som ligger runt 50-150 papp som ändå är hyfsat stabila. Exempel på bolag i den här klassen skulle kunna vara;
 1. McDonalds
 2. Coca Cola
 3. Castellum
 4. Hemfosa
 5. Svenska banker
 6. Axfood
 7. Tryg
 8. Cisco
 9. WP Carey
 10. Ventas
  …och en drös till.
 • Övriga innehav. Dvs resten utav allt slask i portföljen.

Det som behövs är således att huvudinnehaven behöver bli större och vissa utav dem rejält större. Inget utav innehaven är uppe i de nivåerna jag vill ha. Realty och NWE är små i min portfölj för närvarande och skall jag följa det här behöver ett flertal aktier viktas upp. Jag vill även vikta upp i tex Investor, 3M, JNJ och Sampo framöver.

Skulle jag följa första listan och alla bolagen ligger på en kvarts miljon så har jag totalt 3,2 miljoner bara där i aktievärde. Det här är inget jag når om ett eller tre år men jag ser det mer långsiktigt att ha 10-15 stabila bolag med rejäl vikt i portföljen. Dessa kommer jag även att följa mer noggrant än bolagen som ligger runt 5-30 papp i värde i portföljen.

Allt det här är såklart beroende på att portföljen är för spretig. 🙂 Men jag gillar att ha många aktier i portföljen som ni såklart har sett för länge sedan.

Gör jag det här kommer hela min portfölj att se ut som en kopia utav Krösus Sorks… hm…. kanske är bra? 🙂

Hur ser ni andra på bolagsvikter i portföljen?

I övrigt når jag inte 20 papp i totala utdelningar för april men det ser ändå långt bättre ut än förra året.

8 tankar på “Depåaktiernas prioritet

 1. AliceK

  Så här gör jag: Jag har ett Google-kalkylblad som ger mig överblick över alla mina utdelningsaktier oavsett om de ligger i ISK eller KF hos Avanza eller Nordnet. (Samt ett antal aktier som jag ännu inte har men bevakar.) Där har jag bl.a. en kolumn med rubriken ”Maxvikt” där jag sätter en siffra enligt följande kriterier:
  2.00 – breda fonder/ETF:er (typ Xact Högutdelande och Xact OMSXB Utd)
  1.50 – långvariga utdelningshöjare + tryggaste preffarna + investmentbolag
  1.25 – stabila utdelare (som inte sänkt på minst 9 år, enligt Marcus Hernhags hemsida)
  1.00 – neutrala (aktier på Large/Mid Cap med hög men inte jättestabil direktavkastning, samt preffar som inte har jättehög DA)
  0.75 – aktier på smålistorna samt preffar med hög DA
  0.50 – allt som jag bedömer som högre risk än ovanstående

  I nästa kolumn har jag som ”rubrik” satt en procentsats, f.n. 4%. Det är den maxvikt av portföljen som jag f.n. låter bolagen som jag klassat som 1.00 (neutrala) ha. De som jag klassat som 2.00 får då alltså väga dubbelt så tungt, dvs 8%. Jag tittar huvudsakligen på investerat belopp men har också en kolumn för dagsvärdet. I nästa kolumn visas hur mycket jag redan investerat i respektive bolag, och därefter en kolumn som visar hur mycket utrymme som finns kvar att investera. Jag har också olika automatiska färgkodningar som visar rött om gränsen är nådd eller överskriden, etc. Sedan har jag en kolumn som visar när jag senast handlade i aktien, med olika färgkodningar. Jag försöker att vänta minst 1-2 månader innan jag handlar i samma aktie igen.
  Genom att filtrera den här listan på olika sätt ser jag ganska snabbt var jag ska göra nästa köp. Kanske ska tillägga att jag älskar att pilla med kalkylblad… 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Dividendbomber Inläggets författare

   Som Excelnörd blir jag väldigt intresserad. 🙂 Vill du dela med dig av arket? Jag har funderat på att bygga ett liknande ark men dina viktningar är helt klart intressanta. Låter som att det är riktigt snyggt jobbat! 🙂

   Gilla

   Svara
   1. AliceK

    Nja, det är nog för mycket jobb att göra arket ”neutralt” för vem som helst att använda och se till att alla formler ändå funkar. Och att förklara hur jag gjort o tänkt överallt. Jag tror att var och en får göra blad som passar dem. Dessutom är jag egentligen nybörjare på utdelningsaktier sedan i höstas så jag kanske tänker helt fel kring viktningen. Har förmodligen för hög risk i portföljen som helhet men är jäkligt nöjd med att den i dagsläget ger mig i snitt ca 9500 kr/mån i utdelningar, och på mina ca 50 innehav har jag också lyckats sprida utdelningarna på årets alla veckor. (Inte för att det är det primära men det är ändå kul. Om nu ingen byter datum.) 🙂 Får väl se om utdelningarna är hållbara också, det är väl inte så säkert. Men det har helt klart blivit ett beroende att skriva in nyförvärven i bladet och se de kommande utdelningarna växa! 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Griphook Invest

  Trevligt inlägg! Det finns mycket att fundera kring ang vikter (och indirekt även antal innehav).

  En gång tänkte jag att jag skulle försöka ha en likaviktad portfölj med många innehav, men ville senare att de tryggaste innehaven skulle dominera. Tänkte därför ha 3 olika nivåer på viktningen. Har dock märkt att kursrörelser och köptillfällen gör att gränserna mellan de tre storlekarna suddas ut ganska snabbt. Det är helt ok, men en glidande skala från det minsta till det största innehavet är ju mindre tydligt än 3 trappsteg. Har dock kvar tre olika färger på ett blad i mitt excel-ark, som visar de tre grupperna, och jag sätter en färg på varje innehav. Mina största enskilda innehav är drygt 3% och de minsta cirka en tiondel så stora och jag är ganska nöjd med den spridningen, men de minsta innehaven fungerar kanske främst som bevakningsposter då de inte påverkar varken utdelningar eller värdeutveckling så värst mycket.
  Har även några innehav som jag i praktiken inte betraktar som enskilda företag. T.ex. så har jag 5 norska laxodlare, för att minska bolagsrisken men behålla exponeringen mot lax. Dessa 5 betraktar jag som en ”laxfond” som väger 3,5% snarare än 5 enskilda innehav som alla väger mellan 0,5 och 1%. Har även 6 kanadensiska banker som jag betraktar som en ”kanadensisk bankfond” som väger 6,5% snarare än 6 enskilda innehav.

  MVH/ GI

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Dividendbomber Inläggets författare

   Tack för svar. Jag tänker mig att ha något liknande vad gäller färgskala på innehaven. Får hacka lite i arket och kika hur jag skall lägga upp det. I övrigt håller jag med. 5 laxbolag blir ju en laxfond. Jag kanske slänger investmentbolagen i en låda med.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s