A Better Globe – Långsiktig ponziscam

scam.jpg

Under ett längre tag har jag läst/följt Jan Bolmeson’s hemsida www.rikatillsammans.se som enligt uppgift är ”Sveriges största blogg inom privatekonomi” vilket säkert stämmer. Matnyttig info (men inget revolutionerande) vad gäller grundläggande sparande i indexfonder har blandats med annan rätt så intressant info.

För ett gäng år sedan dök länkar och reklam upp för https://www.betterglobe.se på rikatillsammans hemsida. En hel del om Better Globe låter riktigt bra, man investerar i trädodling och man förväntas få en avkastning om man håller investeringen under en längre tid. Man skryter om att man ”Gör gott, bidra till en bättre värld och tjäna pengar samtidigt!” på hemsidan.

Vidare står det att: ”Vår verksamhet är därför kommersiell och vinstdrivande. Enligt vår affärsmodell delar vi med oss av den vinst som träden ger under sin produktionsålder och när de slutligen avverkas. Du som kund får alltså del av den vinst dina träd bidrar med.”

Det står även att ”DINA PENGAR SKAPAR ARBETSTILLFÄLLEN OCH FINANSIERAR MIKROLÅN, SKOLOR OCH VATTEN

När du köper träd och donationspaket så bidrar du samtidigt till att finansiera små mikrolånbanker, skolor i anslutning till de områden där vi har verksamhet och minska problematiken med brist på rent vatten.

Eftersom vi är ett skogsbolag, driver vi varken skolor eller mikrolånsbanker, utan vi finansierar dem så att lokalbefolkningen kan ta över dem tillsammans med andra organisationer. Det har nämligen visat sig vara det bästa sättet att minska fattigdomen i de områden som vi är verksamma.”

Låter bra va? Man säljer in det med humana värden och pockar på ditt goda hjärta. Hållbar ekonomisk utveckling i utvecklingsländer som man dessutom kan kapitalisera på låter ju verkligen mums-mums vid en första anblick.

Better Globes grundare är norrmannen Rino Solberg. Rino är är dömd för skattebrott och förskingring. Rino har också en minst sagt tveksam historik med tidigare ponzibedrägerier. Green Planet är kanske det mest intressanta där Rino lovade bla att man skulle bygga över 2000 skolor i Afrika. Såvitt jag vet har inte en enda skola byggts av alla de pengar Green Planet samlade in. Projektet kraschade helt 2006 och alla pengar verkar ha försvunnit spårlöst. Finns en hel del info på nätet:

http://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/nyheter—tidligere-ar/2009/fadderpengene-som-forsvant-pa-veien/

https://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2013/millionbelop-forsvinner-pa-mystisk-vis/

https://no.wikipedia.org/wiki/Green_Planet

Den här killen vill man inte ge en endaste krona för att investera. Historiken är rejält avskräckande.

När man undersöker det hela lite närmare uppstår en hel del frågor. Vem står bakom i Sverige? Tjänar någon annan pengar på det här eller går alla pengar verkligen till Kenyansk trädplantering? Vad för kontroll finns det på insättningar? Det är hur som helst inte ett 90 konto.

Igår (8e november) började jag se ett antal inlägg på Twitter om vem som äger domänen https://www.betterglobe.se/. Vid en liten närmare undersökning blev det helt plötsligt väldigt intressant att börja gräva vidare. Domänen betterglobe.se ägdes på morgonen den 8e november utav en användare med signatur ”janbol4614”.

screen-shot-2018-11-07-at-16-44-03.png

Det här var samtidigt samma ID som står bakom som ägare för https://rikatillsammans.se/ Kort sagt Jan Bolmeson.

Varför är då det här intressant? Jo, Bolmeson har under ett flertal år noga poängterat att han bara investerar och tjänar affiliatepengar från a better globe. Senast igår stod följande på hemsidan:

Disclaimer för tydlighetens skull För att vara tydlig – jag är kund till Better Globe och jag äger träd sedan 2007. Jag har ett affiliateavtal med Better Globe som ger mig en liten ersättning per sålt träd. Jag har ingen annan relation med bolaget, jag är inte delägare, jag har ingen ledande position eller motsvarande. Jag hjälper däremot från tid till annan till med säljaktiviteter och kundservice i Sverige.”

…ändå är han ägare för domänen.

Den här formuleringen har nu tagits bort från https://rikatillsammans.se/berakning-av-avkastning-fran-ett-better-globe-trad/ och nu står det istället följande:

Disclaimer för tydlighetens skull För att vara tydlig – jag är kund till Better Globe och jag äger träd sedan 2007. Jag har ett varumärkesambassadörsavtal med Better Globe som ger mig en provisionsbaserad ersättning per sålt träd. Läs mer i introduktionen där jag går genom det i detalj. Den här artikeln är således ett samarbete med Better Globe AS.”

Således har Bolmeson ändrat om den första formuleringen där han säger att han inte har något ägandeskap eller relation i bolaget. Dock finns den ursprungliga formuleringen kvar i Google cache. https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:tuI8aNmDuckJ:https://rikatillsammans.se/berakning-av-avkastning-fran-ett-better-globe-trad/+&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se

Det blev inte direkt mer glasklart efter den ändringen.

I samma veva händer en hel del andra intressanta saker. Footern på https://www.betterglobe.se/ innehåller en adress till ”Strandbergsgatan 12” i Stockholm.

adress1.png

…men den adressen försvinner nu från hemsidan i samma veva som Twitterfinansfolket gräver.

adress2.png

Samma gatuadress är hemvist för ett antal andra bolag med Bolmeson som ansvarig. Bland annat Spirecta AB som är ett underbolag till Balansekonomi Svenska AB där Bolmeson och Charlie Söderberg är i styrelsen. Balansekonomi är i sin tur dotterbolag till Resurshuset företageri & redovisning Svenska AB

Fram träder en rätt komplex uppsättning bolag som Better Globe har direkta kontakter med, de huserar på exakt samma adress.

Under dagen försvinner whois-informationen från nätet och användaren ”janbol4614″ går upp i rök från ett flertal whoistjänster.

Dock inte från https://w3stats.com. Troligen för att ändringen inte hinner propagera ut tillräckligt fort på servrarna. Där är följande information tillgänglig hela tiden:

Kort sagt, Bolmeson verkar försöka gömma sig men informationen finns kvar. Han är ägare på båda domänerna.

Efter ett tag dyker ”janbol4614″ upp igen när man gör lookup och troligen har Bolmeson sett hur mycket som finns i diverse webbcacher och lägger tillbaka informationen, det brinner på Twitter. Dock har Bolmeson fortfarande inte svarat på en endaste fråga på Twitter (eller någon annanstans heller för den delen) om hans inblandning i Better Globe. Det är dock utom rimligt tvivel att han har fingrarna långt ned i syltburken.

Problemet jag har med https://www.betterglobe.se/ är den totala avsaknaden av transparens. Det finns inte ett endaste spår vart pengarna tar vägen efter att man har investerat. Hur mycket pengar går egentligen till trädplantering i Kenya? Hur mycket har man fått in? Hur mycket fonderas i Svenska bolag och hur mycket pengar tas undan för administration och liknande frågor? Hur mycket snor de i toppen åt sig av affiliateaffärerna? Allt det här är obesvarat. Ingen vet förutom de som driver https://www.betterglobe.se/ och tar emot alla pengar. Och avkastningskalkylen är extremt orimlig.

Varningssignalerna ökar när bolag har rejäla vinster och rejäla omsättningar. Bolmeson Holding AB har haft rejäl vinstökning och omsättningsökning de senaste tre åren. Jag har lite svårt att se att man drar in en halv miljon i månaden i genomsnitt på föreläsningar.

Skärmavbild 2018-11-09 kl. 19.01.51.png

En misstanke man kan ha är att en väldigt stor del av pengarna som skall gå till trädplantering i Kenya istället skyfflas in i diverse bolag i Sverige istället eller kanske tom används svart. Transparensen är noll. Bolmeson har fått frågor på Twitter men gömt sig bakom att den kenyanska redovisningen finns…. nånstans… Ingen får se den, folk har frågat om de kan få fota den kenyanska årsredovisningen (som skall finnas i Stockholm) men utan svar. Frågorna vart pengarna tar vägen när man investerar kvarstår. Vore jag Skatteverket skulle jag vara intresserad att få se rubb och stubb.

Bolmeson har även en minst sagt tveksam historik vad gäller ponziscams. För över 10 år sedan var han involverad i andra tveksamma affärer. Bland annat i Bridge.

Idag (9e november) har Bolmeson även raderat sin Twitterprofil. Samma där, varför? Det känns som att man vill dölja en hel del saker i sin historik.

Nedan följer ett antal intressanta länkar angående den här soppan:

https://j93302348.wordpress.com/2018/11/09/detta-pekar-pa-att-rikatillsammans-och-better-globe-ar-en-scam/ (grym genomgång).

https://www.dn.se/ekonomi/konkurs-for-tidigare-modell/

http://ekonomiskfrihet.blogspot.com/2015/12/pyramidspel.html

https://www.dn.se/ekonomi/tv-profilens-sparform-liknar-pyramidspel

https://www.flashback.org/t1037928

https://aktiepappa.blogspot.com/2017/08/bloggens-forsta-hater.html

https://www.flashback.org/t1037928

http://ekonomiskfrihet.blogspot.com/2017/08/balansekonomi-och-better-globe.html

Jag har troligen missat en massa, men kommentatorsfältet är fritt. Kom gärna med feedback och kommentarer. Men vill ni sälja in Better Globe eller andra pyramidspel så får ni göra det nån annanstans.

Annons

24 tankar på “A Better Globe – Långsiktig ponziscam

 1. Pingback: Detta pekar på att Rikatillsammans och Better Globe är en scam – j93302348

 2. JH

  Ser onekligen väldigt suspekt ut. Tycker Jan har haft en del sunda saker att säga genom åren. Men allt angående Better Globe har jag hålllit mig långt borta från. Väldigt tråkigt att höra hur han vilselett människor för egen vinnings skull.

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Patrik

  Tråkigt detta, jag som amatör gick in där ofta innan och läste en hel del, tog åt mig, kopierade en del av hans tips angående sparande.

  Bra jobbat! Fortsätt och sprid denna.

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. akb111

  Vad har hänt med denna länk som du länkar till ”https://j93302348.wordpress.com/2018/11/09/detta-pekar-pa-att-rikatillsammans-och-better-globe-ar-en-scam/ ” Är tydligen borttagen. Men varför?

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. BJ

    Borta från cashen också… Kanske blev han hotad med stämning och tog ner den, sen så skickades advokaterna vidare till Google mm för att ta bort cashen… :/

    Jag var själv väldigt intresserad av Better Globe en gång i tiden men såg hur defensiva förespråkarna Göthe mm. kunde vara, nästan på gränsen till aggressiv. Så jag bestämde mig för att avstå.

    Gillad av 1 person

 5. Pingback: Nytt sparmål uppnått och scammen A Better Globe fortsätter. | Dividend bomber

 6. Magnus

  Mycket bra att du gör denna granskning! Jan Bolmeson har tidigare varit en av mina favoriter men det här stinker lång väg. Han är rejält insyltad i detta och viktigast av allt. Han inser att det är fult. Annars skulle han inte behöva ljuga om det.

  Gillad av 1 person

  Svara
 7. Rasmus

  Better Globe Vision Int AB bytte namn till Green Bee AB i januari 2018. Bolmesson har suttit i Better Globes styrelse sedan 2010. Är detta något som redan är känt? Är nyss tillkommen och har inte läst all info som ”grävts fram”.. F.ö så har Green be AB en anmärkning ang. att betalning av skatter och/eller avgifter har ej skötts korrekt (2017-06).

  Gillad av 1 person

  Svara
 8. Rasmus

  Koncernträd

  Hopikan AB 556636-7669
  -Resurshuset företageri & redovisning Svenska AB 556667-7869 53%
  -Balansekonomi Svenska AB 556738-9688 60%
  -Spirecta AB 556799-0303 100%
  -Green Bee AB 556828-5331 90%
  -Göthe Wigler AB 556989-8397 85%

  Gillad av 1 person

  Svara
 9. Ponzi confirmed

  I Facebook gruppen ett rikare liv, i en kommentar till ett eget inlägg den är 6 December, så bekräftar Lennart Göthe att

  ”Intäkterna kommer i första hand från kunder som köper träd och donationspaket. Det är finansieringsmodellen fram tills dess att intäkterna från den egna produktionen ökar och tar över mer och mer.”

  Tidigare har det hetat att träden ger frukt,nötter och gummi.
  Jag tror detta är en exit strategy, att de lägger upp för försvar i rätten etc.
  Bara en tidsfråga innan allt havererar.

  Gillad av 1 person

  Svara
 10. Pingback: Betterglobe Logga In - Sweden Logga In

 11. Pingback: Betterglobe Logga In - SwVast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s