Dividend bomber

Hur man blir (dollar)miljonär

Annonser

Det har varit klent med blogginlägg men för att bryta mönstret tänkte jag prata lite allmänt om hur man blir miljonär. Eller snarare sagt dollarmiljonär. En dollarmiljonär har idag (2019-11-08) 9 650 420 bagis minst på kontot. Tacka regering och riksbank för den summan men skitsamma. Hur når man dit? Hur får man ihop cirkus 10 mille på ens konto?

Det här har faktiskt blivit undersökt till min stora glädje i en studie som kallas The National Study of Millionaires gjord av Chris Hogan.

Du kan köpa studien för 10 usd.

I den här studien så går Hogan igenom hur man blir dollarmiljonär och det är rätt häpnadsväckande vad han kommer fram till i studien. Hogan har studerat 10 000 dollarmiljonärer.

79% av miljonärerna fick inte något arv alls från sina föräldrar eller andra familjemedlemmar. Läs den här meningen igen och tre gånger till.

Ytterst få amerikaner i dag tror att de verkligen har det som krävs för att bli miljonär. De har fallit för myten att för att vara rika behöver de en stor inkomst eller en rik familj, men studien bevisar att dessa övertygelser om hur miljonärer skrapat ihop sin förmögenhet är fel. Ruskigt fel faktiskt.

Miljonärerna riskerade inte sina pengar genom att investera i en enda riskaktie utan man letade efter bredare portföljer för att minimera risken. I själva verket sa ingen miljonär i studien att en investering i en enda så kallad ”guldaktie” var en stor faktor i deras ekonomiska framgång.

Att investera i en enskild ”guldaktie” kom inte ens på topp tre listan för att nå dollarmiljonen.

Människorna i studien blev miljonärer genom att konsekvent spara långsiktigt. Faktum är att de arbetade, sparade och investerade i genomsnitt hela 28 år innan de nådde en miljon dollar i förmögenhet. De flesta av dem nådde dollarmiljonen vid 49 års ålder. Således har jag knappa fyra år på mig…. 🙂

Tre av fyra miljonärer (75%) sa att regelbundna, långsiktiga och konsekventa investeringar under lång tid är huvudorsaken till att de nådde en miljon dollar. Historien om det unga datorgeniet som utvecklade en app som tjänade miljoner över en natt är undantaget, inte regeln. Det är ytterst sällsynt för dollarmiljonärer att ha en sådan karriär.

Man föds inte till dollarmiljonär. Trots vad samhället kan tro så ärvde bara ett litet antal rika människor sina pengar från släkten. 

Den överväldigande majoriteten (79% av miljonärerna i USA) fick inget arv alls från sina föräldrar eller andra familjemedlemmar. En av fem miljonärer (21%) fick någon form av arv. Och endast 3% fick ett arv på en miljon dollar eller mer. Majoriteten av miljonärerna i USA fick inte någon arv över huvud taget. De arbetade ihop sina pengar själv under lång tid.

Faktum är att majoriteten av miljonärerna inte ens växte upp med mycket pengar. Enligt undersökningen kommer åtta av tio miljonärer från familjer där man låg på medelinkomstnivån eller faktiskt under den. Endast 2% av de undersökta miljonärer sa att de kom från en familj med överinkomst. Det här stämmer in på mig. Jag växte upp i en familj som under lång tid låg långt under medelinkomsten. Men visst. Jag är inte dollarmiljonär… än. 🙂

När man tittar sig själv i spegeln och inser att man inte har pengar så är lösningen den du tittar på. 

Nästa logiska fråga är vilken typ av löner har dessa rika människor? Inte så mycket som du kanske tror enligt studien. Majoriteten av miljonärerna i denna undersökning var inte chefer med hög lön. I själva verket var bara 15% av miljonärerna i ledande företagsroller som till exempel VD eller CFO/CIO etc.

Nittiotre procent (93%) av miljonärer sa att de fick sin förmögenhet eftersom de sparade långsiktigt och inte för att de hade stora löner.

“I’ve talked to a lot of millionaires, and most of them have average jobs with average pay, like teachers or firefighters. It just goes to show that how you spend and invest the money you make matters more than how much you actually bring home,” 

Det här är något jag tjatat om under längre tid. Jag följer flera lärare och sjuksköterskor på Twitter som sparar långsiktigt. Och det roliga är när de får se resultatet utav sina pengamaskiner. Jag är helt övertygad om att flera av dem kommer sitta vid 55 år med enormt större portfölj än den snobbiga stekaren som bränner pengar till höger och vänster. Jag blir lika glad varje gång när de når en milstolpe som de delar på nätet.

Med det sagt så tycker jag ändå man skall unna sig lite bubbel och en resa då och då. Ta gärna nån procent från utdelningarna och unna er. Livet skall inte bara vara ett brutaltsnålande ned i graven. Du kommer bli dollarmiljonär ändå om du startar i god tid.

Tiden och kontinuerligt sparande är de överlägset viktigaste parametrarna för att bli rik, riktigt rik. 

Annonser

Annonser