Utdelningar april – gigantisk utdelningsslakt

nomoney

Det har varit en turbulent månad. Innan coronacirkusen satte igång så var det lite deppigt när jag räknade ut att april troligen ”bara” skulle ge lite över 30 lök i utdelningar totalt. Således en sänkning kontra 2019 då jag nådde dryga 38 lök i utdelningar. Ett antal bolag (banker bla) skulle flytta utdelningsmånad. Precis som vanligt och inget konstigt med det även om det är lite surt att få månader med mindre utdelningssänkningar beroende på utdelningsdatum.

Det har även varit låg aktivitet i bloggen (har inte uppdaterat sedan förra månadens utdelningssammanställning) och har väl inte haft så mycket ork förutom att jobba på hårt. Än så länge är det fullt upp och där jag jobbar har vi (peppar peppar ta i trä) än så länge varit helt opåverkade av coronacirkusen. Således en tidsfråga innan det skiter sig.

Sen smällde viruskraschen till… I stort sett alla svenska bolag ställde in utdelningen med några få undantag vilket påverkar april månads totala utdelningar för mina bolag i portföljen något oerhört.

Det har varit en väldigt dålig utdelningsmånad och april brukar vara årets bästa månad så det är verkligen speciella tider. Frågan är också hur länge den här cirkusen skall pågå. Ingen vet nog svaret på den frågan tyvärr….

Följande småmynt har i alla fall slaskat in på kontot under april;

Atlas Copco B 1 050 – SEK
Cisco Systems Inc 181 – SEK
Taiwan Semicond Mfg Co 290 – SEK
NorthWest Healthcare Properties REIT 94 – SEK
Realty Income Corp 46 – SEK
Progressive Corp 80 – SEK
WP Carey Inc 1 139 – SEK
STAG Industrial Inc 60 – SEK
EPR Properties 952 – SEK
Main Street Capital Corp 71 – SEK
Ventas Inc 794 – SEK
GlaxoSmithKline PLC 141 – SEK
Merck & Co Inc 122 – SEK
Walmart Inc 108 – SEK
Telus Communications 143 – SEK
Coca-Cola Co 822 – SEK
Ares Capital Corp 3 187 – SEK
PepsiCo Inc 1 037 – SEK
Gladstone Investment Corp 105 – SEK
Digital Realty Trust Inc 223 – SEK
Ericsson B 1 500 – SEK

Totalt erhållen utdelning för april blev ynka 12 146 bagis. Rätt lite kontra med vad man trodde innan året började.

12 146 spänn är hela 68,66 procent minskning kontra april 2019 då jag nådde 38 751 kronor totalt i utdelning. En rejäl smäll men man är ju knappast ensam. Det är kaotiska tider. En observation är att inte många amerikanska bolag har slutat dela ut men i Sverige har i stort sett alla bolag slutat dela ut med några få undantag som man bland annat kan se ovan.

Beror det här på de svenska bolagens sämre utdelningsförmåga? Nej, det tror jag inte men jag tror även att det politiska trycket att inte dela ut har varit markant från vänsterhåll på sistone.  Jag tror faktiskt att det skadar ekonomin mer än hjälper den om man inte delar ut när man har kapacitet att göra det. Utdelningspengar smörjer systemet men det förstår inte populistiska vänsterpolitiker. Det är knappast så att våra utdelande storbolag i det stora hela riskerar konkurs på några kassa kvartal.

Hur kommer det då se ut vidare under året? Det är extremt svårt att säga men det verkar i alla fall som att några bolag delar ut lite senare än vad från början var planerat. Fortum och Nordea skall dela ut nu i maj och det är väl iaf något som mildrar kaoset i utdelningsbyggandet.

Det är såklart trist att när börsen går ned över 30% och min portfölj tappar över 2 miljoner i värde så får jag inte in så mycket utdelningar. Dock skrapade jag (som sagt) fram en hel del cash i mars så har shoppat på rätt hårt ändå. I april har aktiviteten i portföljen varit rätt låg eftersom jag inte haft kapital att gå in med över huvud taget. Det jag hade gick till 50 stycken Fortum samt lite småfjutt i EPR, AT&T, Verizon och XACT högutdelande. Får kämpa på framöver med sparande. Skall se om jag kan få loss lite cash nu i maj/juni och juli.

Totalt har jag nu nått 47 765 kronor i total utdelning för 2020. Kontra april 2019 (då jag hade nått totalt 68 468 bagis) så är det en sänkning med hela 30.24%! Helt klart andra tider för min portfölj men får kämpa på och spara på. Förhoppningsvis återgår världen till det mer normala inom ett halvår och då kanske man har lyckats köpa en hel del billigt på botten. Vi får se hur det artar sig framöver. Det kommer nog vara intressant en rätt lång tid framöver.

Även om det går lite halvknaggligt så är det ändå en hel del pengar in på kontot. Blir alla utdelningar uppskjutna i Sverige så kanske jag hamnar på 130-140 papp totalt i utdelningar i år.  Vi får se när året är slut vart det landar.

I övrigt får vi se vad som händer privat. Har skakat fram lite mer cash för att ändra på boendesituationen. Blir det mer villabygge eller en lägenhet nånstans runt Medelhavet? Jag vet inte. Vi får se vad som händer men har lite lösa tankar. Kollade på lägenheter i Vietnam för ett tag sedan men kan man inte flyga dit eller om biljetterna kommer kosta 20k tur å retur så får jag fundera lite på hur jag skall göra. Medelhavet är iaf närmare och man kan köra bil dit rätt snabbt utan att vara beroende av flyg så det alternativet kanske är lite bättre om flygbranschen går bananas framöver.

Sen är ju både Italienskt och Spanskt vin rätt ok i största allmänhet…..

Utdelningssidan är uppdaterad.

10 tankar på “Utdelningar april – gigantisk utdelningsslakt

 1. Snålgrisen

  Förhoppningsvis kommer man att spela med nu i början men dela ut till höst. Finns ingen anledning att lyssna på en aningslös pajasfigur till finansmarknadsminister och sitta på en jättekassa. Antingen använder man sin kassa eller delar man ut till aktieägarna så som man har kommunicerat.

  Vi kommer också få ca 30% av de utdelningar vi förväntat oss. Det har varit sämre från europeiskt håll än från jänkarna. Några mindre sänkningar från USA medan i europa inkl Sverige har det varit mass-slakt. Senaste var att holländska Shell sänkte med hela 66%, trots att de bara några veckor tidigare kommunicerat att ”vår utdelning är i princip det sista vi sänker, den har prio 1”. Där gick 80 år av ihållande utdelningar i stöpet… Millicom drog av obegriplig anledning helt tillbaka sin utdelning, det är INTE något jag förväntar mig av en telecomoperatör, och kommer förmodligen att dumpa bolaget, som jag nyss köpt in till portföljen. Telekomoperatörer ska vara mer eller mindre opåverkade av dessa händelser och icke-cykliska i sin natur, det är därför jag äger dem. Fimpade franska Orange då de sänkte med 60% för någon månad sen.

  Det är hårda bud men vi får ta oss igenom det helt enkelt.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. frividfemtio

  Om Corona har lärt mig något så är det att mer av mina pengar ska in i Amerikanskt. Lägre DA kanske men man får i alla fall sin utdelning. Så länge det är hygglig utdelningstillväxt så blir det bra

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Dividendbomber Inläggets författare

   Det är väl ungefär så jag har resonerat den senaste månaden. Kör jag FIRE fullt ut blir det nog att ha tre års täckning i cash för fasta kostnader så man kan hantera sånt här med.

   Man lär sig hela tiden.

   Gilla

   Svara
 3. Total return

  Förstår inte vad ni dillar om. Bolagen får dela ut hur mycket de vill. Men varför ska skattebetalarna betala bolagens utdelningar tycker ni, hur är det vänsterpopulistiskt? Om de nu har pengar att dela ut så behöver de inte hjälp, så enkelt är det.

  Kanske är det istället dags att inse risken med en investeringsstrategi som bygger på utdelningar. Det är suboptimalt. Att sen försöka få jämn utdelning varje månad är ännu dummare. Och om du ska ha tre årsutgifter i cash så är det dessutom onödigt.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Dividendbomber Inläggets författare

   Absolut inte. Men politikerna lägger press på tex bankerna att inte dela ut även fast de inte har tagit emot nåt stöd. Håller med om det du skriver vad gäller den biten.

   I övrigt så är det risky med alla investeringar men utdelande aktier är dock bättre än de icke utdelande om man ser till helheten. Gås igenom här rätt bra. https://www.thebalance.com/why-dividend-stocks-outperform-non-dividend-stocks-357353

   Gilla

   Svara
 4. Doctorlicious

  Bara för att politiker lägger press på bankerna så tror jag knappast att bankerna gör något utan att ha kollat vääääldigt noga vad och hur det gynnar dem själva. Jag håller med att det är surt med indragen utdelning men samtidigt så tycker jag att det är bra att företagen håller i pengarna 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. Doctorlicious

    Jag tror helt enkelt att svenska företag är mycket mer beroende av exporten och har inte lika mycket muskler som ex vis amerikanska företag. Då är de försiktigare i sådana här tider för att kunna hålla ut….men vi får se hur det går till slut:)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s