Utdelningar maj

nomoney

Det har fortsatt varit turbulent även om aktiemarknaden så sakteliga har studsat uppåt något. Nu ligger man bara -10% sen årsstarten. Är faktiskt lite förvånad vad gäller återhämtningens styrka. Har inte sett så mycket nyheter som tyder på att det kommer bli full rulle på planeten i höst/vinter. Men jag har i alla fall fortsatt att försöka spara undan lite pengar och kör all in som vanligt. Utdelningarna återinvesteras för fullt och jag har även höjt belåningen i mars/april en aning. Kommer nog beta ned den nu en aning. Jag ligger väl på ca 10% belåning just nu och vill väl ned under 5% kanske.

De flesta svenska bolag har ställt in/skjutit upp  sina utdelningar vilket har fått både april och maj att bli riktigt dåliga utdelningsmånader. Vad gäller de utländska aktierna så har Chathamn Lodging Trust samt EPR stoppat sina utdelningar. Inget direkt oväntat där eftersom deras branscher är helt stoppade nu när inga reser till hotell eller använder biograver eller nöjesparker. Men annars så rullar de amerikanska bolagens utdelningar in enligt plan vilket är en intressant lärdom.

Hur som helst, maj blev rätt sunkigt kontra förra året men följande slantar har dansat in på kontot under maj;

Welltower Inc – 287 SEK
Lazard Ltd – 1 812,32 SEK
Starbucks Corp – 474 SEK
Caterpillar Inc – 397 SEK
Healthpeak Properties Inc – 124 SEK
NorthWest Healthcare Properties REIT – 93 SEK
Main Street Capital Corp – 70 SEK
Kinder Morgan Inc – 192 SEK
STAG Industrial Inc – 59 SEK
Omega Healthcare Investors Inc – 1 963 SEK
Procter & Gamble Co – 232 SEK
Abbvie Inc – 461 SEK
Realty Income Corp – 46 SEK
EPR Properties – 1 083 SEK
Epiroc B – 120 SEK
Tele2 B – 1 100 SEK
XACT Högutdelande – 1 300 SEK
Deere & Co – 408 SEK
Lowe’s Companies Inc – 189 SEK
Fortum Oyj – 2 329 SEK
CVS Health Corp – 147 SEK
Verizon Communications Inc – 606 SEK
AT&T Inc – 1 025 SEK
Gladstone Investment Corp – 104 SEK
Fastenal – 120 SEK

Total erhållen utdelning för maj blev 14 742 bagis.  

 

14 742 kronor är en rätt rejäl sänkning kontra maj 2019 (då jag fick 24 915 kronor totalt). Sänkningen är hela 40,83%. Smutt. Inte riktigt vad man hade planerat med vid årets början men vi lever i speciella tider minst sagt.

Totalt har jag nu fått in 62 507 kronor i utdelningar under 2020. Det är en (rätt rejäl) sänkning kontra 2019 (då jag fick 93 383 kronor) på hela 33,06%. Smutt som sagt. Fortsätter det i den här stilen år man vara glad om jag når över 130 papp totalt i utdelningar på helåret… Vi får se vart det slutar. Har man tur så betalar några svenska bolag utdelningar under hösten så kanske vi inte hamnar så mycket minus totalt sett men det tror jag på när jag ser det…

Hade jag levt FIRE så hade det här såklart fått konsekvenser men man lär sig av den här händelsen helt klart. Har man rullande 300k in på kontot från utdelningar årligen och det helt plötsligt stoppar upp så får det såklart konsekvenser om man inte har en buffert. Man får nog bunkra upp kontanter för 2-3 års fasta kostnader så man kan hantera en sådan här situtation igen framöver om man skall köra FIRE. Man lär sig. Det här var helt klart en ögonöppnare och blir det FIRE så kommer jag helt klart ha långt mer kontanter i bufferten än vad jag tänkte ha förut.

I övrigt har det varit rätt pyttig aktivitet i portföljen. Jag har köpt småduttar i Sampo, AT&T, Verizon, Svolder och hela en aktie i LWMH. Det är så det smäller i portföljen minst sagt.

Planen är väl att kunna skyffla in mer cash framöver men jag behöver jobba ned belåningen också. Den är något hög och vill gärna ha rejält med torrt krut om portföljen dansar nedåt igen.

I övrigt två så har jag öppnat konto på Nordnet också. De har en drös ETF:er som inte Avanza har. Har ni några tips på ETF:er som delar ut så är jag idel öra. Vanguard All World High Dividend Yield ETF och Vanguard S&P 500 UCITS ETF är två ETF:er jag kikat på. Vill gärna ha en eller flera fonder som går hårdare mot FAANG-typen av bolag.

Som sagt, har ni tips på fina ETF:er som delar ut så tipsa gärna.

Utdelningssidan är uppdaterad.

 

 

3 tankar på “Utdelningar maj

 1. VGI

  Mkt fina bolag i portföljen! Jag lade också märke till att många amerikanska storbolag fortsätter sina utdelningar och även höjer i år vilket känns intressant. Skönt att ha i så osäkra tider som detta. Får hoppas på att läget förbättras före stämmorna i höst så att även de svenska bolagen kan ge mer klara besked 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Snålgrisen

  Har själv börjat titta mer och mer på ETF-er, för att göra det lite enklare och att sprida riskerna. Dock ger de ETFer jag hittat aningen låg yield (ca 4%), jag kan inte hitta t.ex. en BDC eller en REIT-ETF någonstans hos Avanza. Än så länge kommer jag att ligga kvar i den portfölj som vi har tills dess att fler högutdelande ETFer dyker upp.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s