Utdelningar för 2022 nu över 300 000!

Snöslasket är i full gång men själv drog jag med polare på semester i Tallin i fem dagar. Det var bra restauranger och en hel del DM-Baar på schemat. Kan inte klaga och lyxade till det lite för en gångs skull så kommer troligen få ta ut lite pengar från aktiekontot för att täcka tabberaset. Men den här bloggposten är ett gigantiskt stek framåt i min sparhistorik så here goes!

Idag blev jag ytterst glad när Svolder smällde in sin utdelning för 2022 (dryga 7 lök) och jag på helårsbasis totalt nu nådde över 300 000 spänn i totala utdelningar! Helt galet och det rullar på som bara den även om totalvärdet har hostat sig ned en hel del i år. Dock har det rekylerat uppåt lite på sistone men jag är inte så intresserad av totalvärdet för något som inte skall röras och marknaden är lite shakey.

Historiskt har jag haft en del tunga delmål när jag började spara vilka var följande;

 1. Nå en miljon i totalt portföljvärde
 2. Nå 50 000 i totala utdelningar för ett år.
 3. Nå 100 000 i totala utdelningar för ett år
 4. Nå tre miljoner i portföljvärde.
 5. Nå 200 000 i totala utdelningar för ett år
 6. Nå fem miljoner i portföljvärde.
 7. Nå 300 000 i totala utdelningar för ett år.
 8. osv osv

Alla dessa mål är nu uppfyllda och det kommer fortsätta. Jag minns mycket väl när jag 2015 fick in över 50 000 i erhållen utdelning för helåret. En rätt sjuk känsla. Inget jag någonsin var i närheten att få i bonus som konsultanställd. Och känslan att inte behöva lyfta ett finger och få den summan om och om igen framöver var helt galet skön mentalt. Och att komma ihåg alla små delmål på vägen är faktiskt en stor nyckel till hur jag fungerar. Jag är långt ifrån något investerarproffs och kallar mig för en glad usel amatör men när även jag kan få ihop lite mynt i utdelningsmangelmaskinen så tror jag att många kan göra det genom att fokusera långsiktigt.

Jag är verkligen inte bättre än andra men jag har förstått tidsaspekten och att fokusera på att tiden jobbar för en när man sparar långsiktigt. Med det sagt hyser jag högsta respekt för de daytraders och andra som har närapå galna porföljutvecklingar kontra en själv. Hatten av. Ni är djävligt duktiga men jag vet också att jag aldrig kan jaga ifatt dessa superba personer utan nöjer mig med att se hur jag likt Aktiestinsen gubbsparar ihop lite cash i lådan. Varje gång jag har försökt mig på att daytreada och tajma marknaden så har det gått åt helvete.

Jag har tex lite tech-aktier som tagit väldans mycket stryk i år i annat sparande som inte är privat (företag, tjänstepension osv) och Tesla är tex ned närapå 55% i år och andra som tex Nvidia är inte mycket bättre. Rätt rött över hela linjen. Mycket av tech-aktierna har tagit storstryk och det har varit skakigt över hela linjen.

Den privata portföljen har som sagt gått halvknackigt men utdelningarna har ökat rejält i år kontra 2021 (då jag nådde ca 221 lök total). Dock är årets utdelningar dopade av Tele2 samt Sampos bonusutdelningar vilket gör att det inte blir en massiv utdelningsökning för 2023. Vissa bolag i portföljen (tjena Castellum) kommer inte ens dela ut öht vilket kommer påverka på sista raden. Men ligger kvar i dem ändå.

Totalt har jag nu nått dryga 306 000 bagis i utdelningar och det är riktigt fint. Året är inte slut och jag kommer nå en bit över 320 000 när året avslutas vad gäller bruttoutdelningar. Ja, jag vet att det är skatt osv på det och det är inte superskoj när räntan på ISK ökar så som den gör men det var ändå väntat när riksbanken började smälla på inflationen.

Lite kul räknande är att 306 000 i utdelningar för ett år är 838 kronor per dag, 35 kronor varje timme, varje dag, året runt och 58 öre i minuten i inrasslande småmynt varje minut under hela hela året. Rätt sjukt att så lite duttande här å där på helåret blir en massiv pengamaskin totalt sett. Når jag 1 bagis i minuten så rullar det på helt sjukt bra. Målet är där någonstans i slutändan.

Jag är inte klar än men klart är dock att pengamaskinen är en sjuk försäkring i oroliga tider. Jag kan överleva på intäkterna i detta nu. Inget lyxliv men med 320 000 i utdelningar så blir det en bit över 20k i genomsnitt varje månad skattat å klart vilket är helt ok men inget lyxliv om något händer privat med arbetssituationen. Målet är dock först 30 i utdelningar i genomsnitt varje månad och sen 40 lök varje månad i genomsnitt i utdelningar.

Huvudmålet är såklart en halv miljon skattat å klart årligen i utdelningar (bonusutdelningar inte inkluderade). Når jag dit innan jag tröttnar på sparande? Fan vet. Återstår att se. Pengamaskinen är dock redan nu ett självspelande piano och den kommer mangla på av sig självt även om jag inte sparar så mycket framöver.

Slutligen, jag är riktigt glad över portföljen. Den ger mig enorma möjligheter privat och dels hur jag skall hantera barnens arv framöver. Jag har en hel del idéer att ge en hel del till välgörenhet och de två fotbollslagen som står mig närmast när jag lämnar in nyckeln. Det sker förhoppningsvis inte de närmaste 40 åren men inom kort bör jag nog ha ett sånt arv klappat å klart juridiskt för säkerhets skull.

Gubbsparhälsningar till er alla. Kör hårt!

Långsiktiga sparmålsidan är uppdaterad.

11 tankar på “Utdelningar för 2022 nu över 300 000!

 1. Sinep

  Fantastiskt jobbat, stort stort grattis! Massiv inspiration, kul att få följa dig. Finns det någonstans att läsa mer kring din resa, hur du började, sparkvot och om motivationen och disciplinen alltid funnits där?

  Gilla

  Svara
 2. Richard

  Nice kassaflöde. Har du räknat på nya skatten 2,94%? Hur det påverkar utdelningarna Netto?
  Det har fått mig att tänka om lite hur jag placerar. Känns som att skatten dessutom kommer bli högre på längre sikt. Det är störigt

  Gilla

  Svara
 3. Emigrantinvesteraren

  Grattis men jag kan inte låta bli att tänka på ”Torsk på Tallinn” när jag läste att du varit i Tallinn i 5 dagar 🙂

  Skämt åsido, ”låg” kommentar jag vet.
  God weekend!

  Gilla

  Svara
  1. Dividendbomber Inläggets författare

   Hehe. Favoritserien så ingen fara. Älskade den när jag var yngre. Tallinn har dock förändrats sen det där. Numera inte alls så värst mycket billigare än Sverige men vi har iofs den sunkiga kronkursen att tacka en del för det. 🙂

   Gilla

   Svara
 4. Joke

  Fin utdelning! Gratulerar. Själv har jag en hel del i Canada och USA som utdelare. Känner en viss risk där då USD kan gå ner i värde och då blir utdelningar lägre. Hur tänker du där och vad är din strategi kring valutarisken?

  Gilla

  Svara
 5. InkomstInvesteraren

  Riktigt imponerande med 300k i utdelningen – starkt jobbat! 🙂 Har precis konstaterat att mina utdelningar i år kommer hamna på drygt 60k. Började lägga om mitt fokus på utdelningsaktier i början på förra året så med åren kommer jag förhoppningsvis närma mig din nivå.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s