Portföljen över sex miljoner

Det tickar tydligen på hyfsat ok. Även om folk med Tesla och EVO i porföljen hade ett otroligt 2020 så har min gubbportfölj idag äntligen rasslat över 6 miljoner i totalvärde. Ett litet delmål på vägen. Själv tyckte jag dock att tre och fem miljoner var viktigare mål. Nästa viktiga mål är åtta miljoner (nånstans där kanske jag blir self made dollar millionare) vilket vore mumma. Sparandet har varit rätt lågt på sistone men det går lite i vågor. Hoppas kunna skicka in mer pengar framöver.

Sex miljoner är ändå rätt hyfsat om man skall köra pensionärsspåret. Med fyraprocentsregeln så får man 20 papp i månaden. Jag får dock inte så mycket utdelningar (har lägre totalavkastning) men man skulle kunna slänga hela kapitalet i 10 säkra fonder och börja beta på kapitalet och ha en helt ok pension redan nu. Så varför i hela friden fortsätter jag jobba? Mest för att jag fortfarande tycker det är rätt så roligt samt att jag tycker 6 mille inte är någon nivå att ha en ok pension på. Men det är en ohyggligt bra försäkring om det ballar ur i arbetslivet. Att ha portföljen som en arbetslöshetsförsäkring känns riktigt riktigt bra.

Som jag skrev ovan är det viktiga nästa målet åtta miljoner. Sen är 12 troligen det stora målet. Även om 10 miljoner kommer firas å det grövsta. Hoppas nå det innan man är allt för gråhårig.

Omdaningen av portföljen fortgår men jag kommer troligen inte skala bort allt för mycket i existerande portfölj. Personligen tycker jag att techbolagen är lite väl övervärderade och gubbtantaktierna som delar ut rätt generellt undervärderade. Således fortsätter techracet i 4 år till. 🙂

Dock kommer jag skaffa mer tech-fonder och tech-aktier från utdelningar och nyinsättningar. Det är rätt uppenbart att min portfölj behöver en mer vikt mot techsektorn. Vidare tittar jag även på att köra mer geografiska fonder. Kina samt Asien generellt och Afrika är de områden jag tror kan ha fin utveckling på 20 år.

Kan bli bubbel till helgen. Borde ha råd. 🙂

Långsiktiga målsidan är uppdaterad.

Annons

13 tankar på “Portföljen över sex miljoner

 1. Pingback: Långsiktiga sparmål | Dividend bomber

 2. Eric

  Stort grattis och bra jobbat! Tech i all ära, men det är något speciellt med ett fint ”stabilt” kassaflöde från portföljen. Trender kommer och går, men cash har en tendens att bestå – kör hårt!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Snålgrisen

  Kul att portföljen växer. Vi har haft det ganska trögt med tillväxten men det återstår att se om 2021 är värdeaktiernas år. Hittills har det varit tech för hela slanten, men förr eller senare kommer väl den bubblan att spricka. Har noll förståelse för hur elbilstillverkare som t.ex. xpeng och nio är så högt värderade. Hur ser egentligen affärsmodellen ut? Du har knappt nån service på en elbil… sånt håller ju de befintliga biltillverkarna flytande, men kommer att dö ut sakta men säkert med elbilarnas framfart. Kanske kan de sälja häftiga funktioner via mjukvara istället.

  Vi har såklart tech också i barnens sparande via Tin Nu teknik, men i utdelningsportföljen är det helt andra typer av bolag. Oavsett vilket hoppas jag på ca 230″ i utdelning för 2021. kan bli mycket mer beroende på utdelningshöjningar och extrautdelningar.

  Jobbigt att sikta på dollarmiljonär. Vips går dollarn upp mot 10 kr och målet som var så nära hamnar helt plötsligt flera år längre bort. Men det är en fin tanke. Vi kämpar mot 3 mille, var så nära att vi kunde lukta och smaka på det i februari förra året, men sen sket det sig och vi hamnade på 1,9 mille istället. nu är vi tillbaka på 2,9 igen haha.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Builmek

   Det är bara att bita ihop snålgrisen. Var i samma situation men nådde 3 miljoner i slutet av november. Nu har det bara rasslat på och är nu nästan på 3,5”. Tänker att snart kommer det att bara snurra på pga snöbollseffekten. Den eller de första miljonerna är jobbigast.

   Kommer ihåg kraschen 2008. Hade stor delen av innehavet i index-waranter dock med god marginal för att bli utstoppad ( >5%). När Berlusconi blev omvald dök alla index med mer än 5%. under några minuter för att sedan stiga igen. Hade även spekulerat i stigande zinkpris med optioner i Boliden vilket tillsammans raderade ut portföljen på kort tid. Nåja det tog bara 12 år att komma ikapp.

   Något jag sparat sedan dess är ett inlägg (troligen från Placera) av en ”Elder” som driver ett intressant resonemang i sitt val av 2% som stop loss. Det kanske inte är applicerbart just för er men det kan finnas andra som kan ha nytta av det.

   Elder menar att det viktigaste i trading är att undvika ett ”shark bite”. Ett shark bite är en förlust på 25% av kapitalet. Får man ett shark bite är det svårt att komma tillbaka. Man börjar förblöda och försöker trada tillbaka förlusten med allt högre risktagande. Omdömet börjar nu svikta. Detta leder i princip alltid till att förlusterna istället ökar.

   Håller man sig till 2% regeln, så klarar man sig från ett shark bite.

   Elder ger även rådet att om man förlorat mer än 6% av kapitalet under 1 månad, så får man inte trada mer den månaden.

   Lycka till och hoppas ni snart når 3”
   /Bilmek

   Gilla

   Svara
 4. Kalkyl

  6*grattis alltså!!!

  Det är en rätt rejäl slant och definitivt finns utcheckningsmöjligheter vilket ger en skön känsla. Klart att 8 är bättre o 10 än bättre men med 6 anser jag att man är hemma även med familj.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Dividendbomber Inläggets författare

   Jodå. Stora anledningen att jobba vidare är att jag gillar det jag gör. Börjar jag må dåligt på jobbet kommer jag direkt välja att använda portföljen som pensionsbetalare.

   Gilla

   Svara
  1. Dividendbomber Inläggets författare

   Tack! Jag kämpar på i vanlig ordning.

   Nej, inte så att jag kollat fonder. Har en hel del Baring Hong Kong China A i min ppm. Den har gått ok.

   Det är mer att jag ser båda kontinenterna som mer tillväxtbenägna än USA/Europa framöver.

   Gilla

   Svara
 5. Investeraren_tw

  Varför tror du Afrika skulle bli en vinnare? Det var ju mkt snack om det för många år sedan och många fonder poppade upp med den inriktningen. Allihop är väl nedlagda nu nästan. EN anledning var koncentration i bolagen /sektorer men även den omfattande korruptionens resultat.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s